Afbeelding: Bello melkcupjes oude foto

Bello; melkcupjes opgegeten

De patiënt van de maand is er deze keer een uit "de oude doos". Bij het opruimen van ons archief kwamen we namelijk wel heel bijzondere foto's tegen. Dr. Vos wist ons het verhaal erbij te vertellen, hij had de patiënt zelf behandeld.

Meer dan 15 jaar geleden kwam de baas van Bello bij ons op de kliniek. Hij was op dat moment 3 a 4 jaar oud en was helemaal niet lekker, Bello moest namelijk erg vaak braken. Dit is een probleem dat wel vaker voor komt, maar dit keer was wel iets heel vreemds aan de hand, zijn maag voelde namelijk veel te vol en wat hard aan.. De eigenaren wisten te vertellen dat hij misschien een paar cupjes met koffiemelk zou hebben opgegeten. Er werd besloten een röntgenfoto te maken om te kijken of hij inderdaad wat verkeerds gegeten zou hebben.

Niet alle structuren zijn op een röntgenfoto goed te zien, een plastic zak die in de darmen zit, is namelijk bijna niet te herkennen. Op de buikfoto van Bello waren een aantal vage ronde afbeeldingen te zien in de buurt van de maag. Om het allemaal niet langer te laten duren dan nodig, werd de operatiekamer klaar gemaakt om de exacte diagnose te stellen en Bello te kunnen helpen. De narcose werd toegediend, de buikholte open gemaakt en de maag opgezocht. En wat bleek, deze zat vol met tientallen melkcupjes en zelfs een spijker!

Het komt soms voor dat honden een obsessie hebben voor vreemde voorwerpen. We kennen er die graag stenen, eikels of zelfs sokken eten. Dit kan veroorzaakt worden doordat ze buikpijn hebben, veroorzaakt door bijvoorbeeld een voedselallergie. Maar het kan net zo goed zijn dat er geen duidelijke reden voor is voor de obsessie en dat een hond het presteert om herhaaldelijk dezelfde vreemde voorwerpen in te slikken. Bello had na het proeven van de inhoud van een melkcupje waarschijnlijk de smaak te pakken gekregen en het hele pak cupjes opgegeten. Gelukkig liep het in dit geval goed af en herstelde hij snel. Ondertussen leeft Bello niet meer, we willen bij deze zijn eigenaren bedanken voor de details en de toestemming om Bello Patiënt van de maand de maken!
 

melkcupjes