Afbeelding: Belle van de Junahoeve

Belle; koe gezwel oog

De eigenaar van ‘Belle van de Junahoeve’, een 8 jarige ‘Hereford’-koe, nam contact op met onze kliniek omdat ze al een tijdje last had van haar oog. Er leek een gezwel in of op haar oog te zitten. Ze had er erg veel last van; het oog traande en werd dichtgeknepen. Een eerdere behandeling met zalf had niet het gewenste effect gehad. 

Bij een bezoek aan Belle bleek het een zogenaamd ‘plaveiselcelcarcinoom’ van het derde ooglid te betreffen. Normaal gesproken zorgt dit derde ooglid, gelegen aan de binnen/onderzijde van het oog, voor extra bescherming en traanproductie. In zeldzame gevallen echter, ontstaat er op dit ooglid een gezwel. Al groeiende zorgt dit gezwel voor steeds meer irritatie van het oog, wat zichtbaar is als toegenomen roodheid, traanproductie en mogelijk zelfs ontsteking van het oog. Uiteindelijk zal door voortdurende groei en irritatie het oog dichtgeknepen worden. Op dat moment is de tumor erg pijnlijk en is chirurgisch ingrijpen de beste oplossing. In principe is een carcinoom kwaadaardig, maar wanneer het op tijd verwijderd wordt, is de kans dat deze tumor terug komt zeer klein.

Belle kort na de operatie

Belle is dezelfde dag nog succesvol geopereerd onze dierenarts Merijn de Bont. Onder algehele anaesthesie en plaatselijke verdoving is de tumor verwijderd. Na afloop van de operatie heeft ze nog een oogzalf, een pijnstiller en lokaal antibioticum gekregen om ontstekingen te voorkomen. Na de operatie stond ze al snel weer lekker hooi te eten en de volgende dag was ze alweer de oude!