Afbeelding: Beertje hart hond

Beertje; harttamponade

Deze keer hebben we Beertje uitgekozen als patiënt van de maand. De laatste tijd was de 14 jaar oude Beertje wat meer kortademig en leek af en toe flauw te vallen als hij zich druk maakte.  De klachten waren op een avond zo erg dat de eigenaar van Beertje besloot op de praktijk langs te komen voor nader onderzoek. Wat tijdens het algemeen onderzoek aan het licht kwam was dat Beertje een hoge hartfrequentie had. Het is zo dat de meeste honden een beetje zenuwachtig zijn bij de dierenarts op de onderzoekstafel, maar in dit geval sloeg het hart zo snel dat er ook een andere reden voor moest zijn. De pols was veel te zwak, een teken dat er iets niet goed zat in de bloedcirculatie. We besloten om een hartecho uit te voeren en al gauw viel op waarom het bloed niet goed werd rondgepompt; het hartzakje van Beertje was gevuld met een vloeistof.

Deze aandoening, harttamponade genoemd, is een bijzondere oorzaak van hartklachten. Het hartzakje dat normaal gezien als een los vlies om het hart ligt, is dan gevuld met een vloeistof waardoor het hart onvoldoende kan uitzetten bij haar pompende bewegingen. De oorzaak voor een harttamponade is soms niet bekend maar vaak ook een tumor of scheurtje in de wand van het hart. Besloten werd om de volgende ochtend het hartzakje van Beertje leeg te zuigen. Dit gebeurt met een dikke holle katheter en na het aanbrengen van een lokale verdoving is deze onder echobegeleiding borstwand in het hartzakje aangebracht. Hierdoor kon een grote hoeveelheid bloederig vocht worden afgelaten waarna met de echo te zien was dat het hart zich meteen al weer goed kon uitzetten.


Pericardium = hartzakje
Myocardium = de spier van het hart
Effusion = vloeistof

Helaas kwam het vocht na een aantal dagen weer terug. Beertje voelde zich hierdoor weer helemaal niet lekker. De prognose was slecht en samen met de baasjes van Beertje hebben we er voor gekozen om hem in te laten slapen. Heel erg jammer en een moeilijke beslissing. Maar soms is het onvermijdelijk en wordt verdere toename van de klachten bespaard. Omdat de aandoening van Beertje toch wel een beetje bijzonder is willen we hem bij deze een eervolle vermelding geven. Het team van onze dierenklinieken wenst de baasjes van Beertje sterkte.

Echo_hart Beertje