Afbeelding: Bas rughernia hond

Bas; rughernia

Op een vroege donderdagochtend in oktober kwam Bas bij ons op het spreekuur. Deze mooie ruwharige Teckel van 8 jaar, was samen met zijn baasjes van een leuke vakantie in de Achterhoek aan het genieten. Maar de laatste twee dagen was Bas anders dan anders. Wat opviel was dat hij weinig zin had om te gaan lopen en als hij dan eenmaal in de benen was dan ging dat erg voorzichtig en traag.

Eenmaal op de onderzoektafel bleek het al snel dat Bas zijn  rug erg krampachtig gespannen hield. Na het afnemen van het algemeen onderzoek zijn we verder gegaan met neurologische testjes. Hierbij testen we of dat alle zenuwen goed functioneren. Bij voorbeeld door middel van de correctiereflex, een test waarbij de hond zijn voeten helemaal gebogen op de tafel worden gezet en deze weer snel door de hond in een normale stand moeten worden gebracht. De correctiereflexen van de achterbenen waren bij Bas niet goed. Ook kracht in de achterhand was verminderd.

De klachten passen allemaal bij het beeld van een rughernia, een typische Teckelaandoening. Door hun korte pootjes en lange rug zijn zij hier extra gevoelig voor. Een hernia ontstaat doordat een deel van de tussenwervelschijf (het weefsel tussen de wervels) uitpuilt tegen het zenuwweefsel dat in het ruggenmergkanaal loopt. Vaak is het zo dat de tussenwervelschijven wat minder soepel worden als het dier ouder wordt, er kunnen zelfs kleine verkalkingen gevormd worden. Bij het maken van een bepaalde beweging kan het soms maar zo gebeuren dat de tussenwervelschijf kleine scheurtjes gaat vertonen waarna deze plots scheurt. Het gevolg is het dier veel pijn in de rug heeft door de druk op het zenuwweefsel, een verminderde functie van de achterhand heeft en zelfs geheel verlamd kan zijn.

Belangrijk is om snel in te grijpen, dit om de zenuwen niet te lang beklemd te laten zitten. Een enkele keer is er zelfs een operatie noodzakelijk om de hernia op te heffen. Bij Bas hebben we er in eerste instantie voor gekozen om een infuus aan te leggen en hem op te nemen in de kliniek. Via het infuus heeft hij meerdere malen medicijnen in de bloedbaan gehad om de druk op de zenuwen op te heffen. En volgens de nieuwste inzichten hebben we ook doorlopend een glucoseoplossing toegediend om de zenuwen extra van energie te voorzien.  

Hoewel hij het allemaal erg spannend vond, heeft Bas zich echt als een dappere teckel gedragen en alle behandelingen goed toegelaten Na een paar uur deden de medicijnen hun werkt zagen we dat de behandeling aan sloeg. Aan het einde van de dag konden de baasjes van Bas hem dan ook weer gelukkig meenemen naar huis. Het is nog wel belangrijk dat hij het een tijdje rustig aan doet en de eerste tijd nog wat medicijnen neemt om goed te herstellen. Voorlopig voelt Bas zich weer prima en kan geniet hij weer lekker van de vakantie!
 

RugherniaBas