Bo, afgebroken hoektand

Labrador Bo was onlangs met haar baasjes aan de wandel, en zoals de meeste honden is Bo dol op het spelen met stokken! Helaas kwam dit spelletje haar duur te staan. Bo besloot een stok uit de lucht te happen maar hiermee brak ze helaas haar hoektand af. Het viel de eigenaar van Bo op doordat er bloed uit haar bek kwam.

Toen Bo op de praktijk kwam bleek dat haar hoektand bijna tot op het tandvlees was afgebroken. Haar wortelkanaal lag open en de tand bleek erg gevoelig. De beste optie was om de hoektand te trekken.

De volgende dag kwam Bo vol goede moed naar de praktijk. Nadat ze onderzocht was kreeg ze een injectie waar ze lekker suf van werd. Daarna werd er een tube (siliconen slangetje) in haar luchtpijp geplaatst waardoor er tijdens de gebitsbehandeling zuurstof en narcosegas gegeven kan worden. Tevens heeft Bo een injectie met een pijnstiller gekregen zodat ze na de behandeling met zo min mogelijk pijn wakker kon worden.

Afbeelding: Bo; afgebroken hoektand en dentale rontgenfoto

Er is eerst een dentale röntgenfoto van haar hoektand gemaakt om te kijken of er in de wortel onder het tandvlees geen breuken in de wortel zaten. Dit was gelukkig niet het geval, en de resterende tand en wortel zouden, als alles goed gaat, in zijn geheel verwijderd kunnen worden.

Afbeelding: Bo; tijdens en na de behandeling

De dierenarts begon aan het klusje, waar veel geduld voor nodig is. Er is gekozen voor een zogenaamde “flap” constructie waarbij er een deel van het tandvlees los wordt gemaakt zodat deze later over het overgebleven gat gehecht kan worden. De behandeling verliep voorspoedig en de hoektand was goed te verwijderen. De flap is vervolgens over het gat gehecht.

Afbeelding: Bo; 14 dagen later

Bo kon na de behandeling lekker rustig wakker worden in onze recovery.

Na 2 weken kwam een, nog altijd, blije Bo op controle. De wond zag er heel netjes uit! De hechtingen zullen vanzelf oplossen. Bo mag weer lekker harde brokken eten, en wandelen in het bos. Wij adviseren de stokken vanaf nu links te laten liggen..!

Bo met Florian
Bo kwam bij Florian op controle, nog even vrolijk als voor de behandeling!