Rontgenologie

Röntgenologie

Met behulp van een röntgenfoto kan het inwendige van een dier zichtbaar gemaakt worden. Vooral het skelet leent zich hiervoor uitstekend. De botten bevatten namelijk veel calcium dat als eigenschap heeft dat het röntgenstralen veel beter tegenhoudt dan de omringende weefsels. Soms is het echter ook mogelijk om door middel van contrast vloeistof  informatie over de weke delen te verkrijgen.

Wij hebben een ruime ervaring met het maken officiële HD en ED foto’s. Deze foto’s, die moeten voldoen aan de nauw omschreven criteria van de Raad van Beheer, worden door onze gecertificeerde dierenartsen gemaakt.

Röntgenopnamen zijn al tientallen jaren een belangrijk hulpmiddel voor de dierenarts. Een van de eerste toepassingen was het maken van röntgenfoto’s van het skelet. Door gebruik van een goed röntgenapparaat en films zijn wij in staat hele kleine afwijkingen aan te tonen, bijvoorbeeld een heel fijn scheurtje in een bot. Maar ook het beoordelen van de graad van artrose (“gewrichtsslijtage”) behoort tot de mogelijkheden. Opnames van de buik- en borstholte kunnen ons veel informatie geven, bijvoorbeeld over de grootte van het hart of de lever.

Onze praktijken beschikken over een aparte en ruim opgezette röntgenruimtes. Meestal is het geven van een verdoving niet noodzakelijk, maar een enkele keer hebben de patiënten veel pijn of moeten ze echt helemaal stil liggen en geven we ze een klein roesje. 

spondylose bij de hond
Spondylose bij de hond