Afbeelding: Huid giraffe

Huid- en vachtonderzoek

Regelmatig zien wij patiënten met huidklachten. Veel van deze klachten worden veroorzaakt door parasieten. Zeer bekend zijn de vlooien, die we vaak zelfs met het blote oog of na gebruik van de vlooienkam aan kunnen tonen. Andere parasieten zijn door het maken van huidafkrabsels goed aan te tonen, bijvoorbeeld sommige mijten. Met een scherpe lepel wordt dan een afkrabsel van de opperhuid gemaakt. Dit afkrabsel bekijken we vervolgens onder de microscoop.

Ook een overmatige hoeveelheid gisten en bacteriën kunnen huidklachten veroorzaken. Wij kunnen deze aantonen door met een stukje tape de aangetaste huid te bemonsteren en dit met een speciale vloeistof te kleuren. Microscopisch is deze huidflora te beoordelen en te identificeren.

Andere huidklachten worden vaak op grond van een afweerreactie veroorzaakt, de zogenaamde overgevoeligheidsreactie (allergie). Met een speciaal eliminatiedieet en een gericht bloedonderzoek kunnen we dan de oorzaak van de allergische reactie achterhalen. Tevens nemen we regelmatig kleine huidbiopten en sturen deze op naar onze patholoog voor verder onderzoek.