Echografie

Echografie

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op de overgang tussen zachte en hardere structuren terugkaatsen. Deze geluidsgolven worden weer opgevangen en op een scherm afgebeeld. Het geluid dat voor echografie wordt gebruikt heeft een zo hoge frequentie dat het voor mensen niet hoorbaar is. Dit ultrageluid wordt in het lichaam gebracht vanuit een probe die tegen de huid wordt gehouden. Het is nodig om een laag gel tussen huid en probe te doen omdat de geluidsgolven niet door een luchtlaag heen komen. Het is door de aanwezigheid van een dikke vacht bij dieren soms nodig om een klein stukje van deze vacht te scheren voordat we een echo kunnen maken. Het echo onderzoek is een heel veilig onderzoek en brengt geen gevaren voor uw huisdier met zich mee.

Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, de zogenaamde "weke delen" van het lichaam, bijvoorbeeld de buikorganen en zacht weefsel. Dit geldt niet voor organen die lucht bevatten, de echogolven worden dan vrijwel volledig door de lucht weerkaatst en alle delen van het lichaam "achter" de luchtbel zullen dan onzichtbaar blijven. De toepassingen voor de echo zijn heel breed.

In onze kliniek in Lichtenvoorde hebben we een zeer moderne en volledig digitaal echoapparaat
Dit apparaat stelt ons in staat om bijvoorbeeld de nieren, lever en milt goed in beeld te brengen en kleine afwijkingen hieraan vast leggen. Onder begeleiding van de echo kunnen we dan biopten van deze abnormaliteiten nemen. Een blaas leent zich ook erg goed voor echografisch onderzoek, blaassteentjes of poliepen zijn vaak gemakkelijk aan te tonen. Bij het vaststellen van een hartprobleem kan de echo tevens een hulpmiddel zijn. Zo kunnen de verschillende onderdelen van het hart bekeken worden en kan er met behulp van bepaalde berekeningen een uitspraak worden gedaan over het functioneren van de hartspier.