Cytologie
Mastocytoom

Cytologie

Cytologie betekent in het Nederlands “celleer” en is dus eigenlijk het microscopisch onderzoek van losliggende cellen. Deze cellen kunnen op verschillende wijze bij de patiënt worden afgenomen. Dat kan door een slijmvliesoppervlak af te strijken, maar ook kunnen losse cellen worden verkregen uit lichaamsvochten zoals urine, buikvocht of ruggenmergvocht. Daarbij kunnen cellen spontaan vrijkomen (urine) of met behulp van een naald worden opgezogen (buikvocht, ruggenmergvocht).

Losse cellen kunnen met behulp van een naald ook worden verkregen uit vast weefsel, dit is een zogenaamd Dunne Naald Aspiratie Biopt (DNAB). Dit kan meestal zonder verdoving en doet nauwelijks pijn bij de patiënt.

Cytologie is een waardevol onderzoek, bijvoorbeeld bij het beoordelen van bulten. Vaak wordt er bij ons een patiënt aangeboden die ergens op het lichaam een raar knobbeltje of grotere afwijkende bult heeft zitten. Om het verschil te maken tussen bijvoorbeeld ontstekingen, goed- en kwaadaardige tumoren kan er een DNAB genomen worden. We bekijken dit uitstrijkje zelf in ons laboratorium maar we sturen we het soms op naar een erkend veterinaire specialist (patholoog).