Bloedonderzoek

Een algemeen bloedonderzoek kan om verschillende reden wenselijk zijn. Wanneer uw dier bijvoorbeeld erg veel drinkt, dan kan dit komen door suikerziekte. Maar ook een nieraandoening kan deze klacht veroorzaken. In overleg met de eigenaar wordt er dan vaak besloten om een beetje bloed af te nemen. Meestal kan dit tijdens hetzelfde consult en er hoeft dan geen aparte afspraak te worden gemaakt. Het buisje bloed kan uit de poot- of halsader worden genomen. Sommige dieren vinden het spannend omdat ze even heel stil moeten zitten, echt pijn doet het gelukkig niet.

Als het dier ernstig ziek is, kunnen we in onze eigen praktijk de belangrijkste bloedwaarden bepalen. Soms wordt het bloed ook opgestuurd naar een extern laboratorium. Zo kan het door ons afgenomen bloed nog uitgebreider onderzocht worden.

Bij de vruchtbaarheidsbegeleiding van teven wordt ook vaak bloedonderzoek gedaan. Dit om het gehalte van een hormoon te bepalen; progesteron. Dit bloed wordt door ons op werkdagen dagelijks naar een humaan ziekenhuis gebracht waar het progesterongehalte heel nauwkeurig wordt bepaald. Dit stelt ons in staat om het exacte moment van optimale vruchtbaarheid (= dus het ideale moment van dekken) te bepalen en uit te rekenen wanneer de dragende teef uitgeteld is.
 

Bloedonderzoek